Rouw en Verlies

Het leven kent veel gebeurtenissen die een verlies in zich dragen. Het sterven van een dierbare; je eigen afscheid moeten nemen van het leven; verlies van relatie, werk, gezondheid; verlies van een geliefd huisdier.

Rouwen is de reactie op een ingrijpend verlies, een proces van verwerking. Hiervoor staat geen tijd terwijl men toch vaak hoort dat dit nu maar eens klaar moet zijn. Rouwen betekend niet dat je moet vergeten, maar dat iets een plek zoekt in jouw leven, waar het mag zijn.

Je kunt niet vergeten hoe iemand in jouw leven was, wat je met deze persoon deelde, wat jullie samenbracht, wat de betekenis was van die persoon voor jou en wat deze persoon zo dierbaar maakt voor jou. Dat maakt immers allemaal onlosmakelijk deel uit van jouw herinneringen.

Je rouwt omdat je iets verliest, of gaat verliezen, wat je in het leven als wezenlijk en betekenisvol hebt ervaren. Je wereld verandert. Je levensverhaal neemt een andere wending na een verlies, en in het rouwen geef je de nieuwe situatie een plaats in je leven. Dit maakt vooral ook duidelijk dat je nooit voor een ander mens kunt bepalen of je ergens wel of niet verdriet over mag hebben en mag rouwen.

Heroriëntatie op je leven heeft tijd, aandacht en respect nodig. En in dit proces, in de tijd die jij nodig hebt, kun je voorzichtig weer de draad van het leven oppakken, en proberen de zin in je leven te hervinden. Het heeft te maken met het betekenis geven en zinvolheid geven aan jouw eigen leven.

Bij ingrijpende gebeurtenissen komen vaak vragen op als: Wat is de zin van mijn leven? Waarom ben ik hier, wat is het doel, is er wel een doel? Waarom overkomt dit mij? Vraagt het leven iets van mij? Wat moet ik met mijn geloof? Wat heeft mijn ziekte voor zin, of de ziekte van de ander? Waarom is er lijden, is er pijn, sterven wij? Dit zijn existentiële vragen; vragen over de zin van het bestaan.

Behandeling alleen mogelijk op afspraak.
Intake gesprek € 65,00 1½ uur.
Vervolg afspraken € 40,00 per 1½ uur.
Ambulante afspraken buiten Almere extra vergoeding € 0,19 per kilometer.